Maryla Musidłowska

Paella makaronowa z owocami morza z ostrą pikadą


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 6899

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki oliwy

duża czerwona cebula

4 ząbki czosnku

1 gałązka selera naciowego

250 g pomidorów w puszce

0,5 ostrej papryczki

2 kukurydze, mogą być mrożone

300 g makaronu w kształcie ryżu

0,5 szklanki Martini Bianco

0,5 szklanki Martini extra dry

1,5 litra bulionu rybnego lub warzywnego

1 kg mieszanych mrożonych owoców morza

kopiasta łyżka masła

sól, pieprz

cytryna do podania

Składniki pikady:

80 g migdałów

duży pęczek pietruszki

sok z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

100 ml oliwy cytrynowej

ostra papryczka

2 ząbki czosnku

sól

2 łyżki melasy albo brązowego cukru

pół łyżeczki gorczycy

 

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj czosnek i cebulę. Obierz i drobno pokrój seler naciowy. Posiekaj papryczkę, usuwając wcześniej pestki. Pokrój kukurydze na 2 cm grubości talarki. Na patelni do paelli lub w szerokim rondlu rozgrzej oliwę. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj seler naciowy i ostrą papryczkę. Następnie wsyp makaron. Do przesmażonego makaronu wlej wermut słodki i wytrawny, wymieszaj. Kiedy tylko makaron wchłonie wino dodaj kukurydzę a następnie pomidory z puszki. Rozgnieć je na patelni (chyba, że są już pokrojone). Zacznij stopniowo dodawać bulion. Kiedy makaron zmięknie, dodaj jeszcze łyżkę bulionu i mieszankę owoców morza. Zmniejsz ogień, przykryj i pozostaw pod przykryciem na 5 - 7 minut. Gotową paellę dopraw solą i pieprzem, dodaj masło. Podawaj z cytryną pokrojoną w ósemki i pikadą.
Przygotowanie pikady:
Posiekaj pietruszkę, pokrój papryczkę, usuwając wcześniej pestki. Obierz i posiekaj czosnek. Upraż migdały i utłucz je w moździerzu. Wsyp wszystko do blendera. Dodaj skórkę z cytryny, sok cytrynowy, oliwę i sól. Zmiksuj.

powrót

Podobne przepisy

Kolorowe kluchowisko - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.