Ewa Chodakowska

Pad thai


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne

Pad thai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

200 g makaronu ryżowego

30 ml czyli ok. 2 łyżek sosu rybnego

8 krewetek black tiger

30 g orzeszków ziemnych niesolonych, niskotłuszczowych

100 g kiełki fasoli mung

1 chili

1 cebula biała

1 dymka

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Obrany czosnek pokrój na cienkie paseczki, cebulę w słupki, a tofu w kostkę 1cm i wrzuć wszystko do woka lub głębokiej patelni, wlej z olej ryżowy i smaż przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona, a tofu złociste.
Do garnka z wrzącą wodę wrzuć makaron ryżowy i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al. dente i odcedź. Zazwyczaj wystarczy ok. 3-5 minut.
W tym czasie pokrusz orzeszki w moździerzu lub za pomocą tłuczka do mięsa. Na patelnię wlej sos rybny (pamiętaj, aby go nie wąchać), sos sojowy, cukier i wymieszaj z podsmażoną cebulą.
Następnie dodaj obrane krewetki, odcedzony makaron, połowę pokruszonych orzeszków, kiełki fasoli mung, posiekane chili oraz cebulę dymkę pokrojoną na 3cm odcinki i ponownie wymieszaj.
Makaron pad thai podawaj od razu, skropiony sokiem z limonki i posypany orzeszkami ziemnymi.
Na koniec, zanim przełożysz go na talerze, możesz wbić jeszcze jajko, wymieszać, aż się zetnie i podać. Dzięki temu pad thai będzie bardziej kremowy i klejący.

powrót

Podobne przepisy

Schabowe z ziarnami słonecznika
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.