Pad Thai

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Pad Thai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

60 g schabu wieprzowego bez kości, pokrojonego na kilkucentymetrowe kawałki

1 łyżeczka cukru

2 łyżki pasty z tamaryndowca

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki tajskiego sosu rybnego

4 łyżki oleju arachidowego lub z krokosza barwierskiego

2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku

50-85 g prasowanego tofu, pokrojonego na małe kawałki

3 duże jajka, delikatnie skłócone

sól gruboziarnista

230 g suchego makaronu ryżowego

230 g kiełków fasoli, wypłukanych i osuszonych

3 szalotki, przycięte, spłaszczone tasakiem i pokrojone na 4 cm kawałki 1 łyżka suszonych, posiekanych krewetek

1 łyżka solonej rzodkiewki (opcjonalnie)

1 szklanka prażonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych

½ szklanki liści świeżej kolendry

 

Przyprawy i składniki do podania:

pieprz cayenne

cukier

cienkie plasterki ogórka angielskiego

liście sałaty

kliny limonki

sos octowy z chili (przepis z programu Marthy Stewart)

Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszaj wieprzowinę i cukier. W drugiej połącz pastę z tamaryndowca, sos sojowy i sos rybny.

Na średnim ogniu rozgrzej wok o średnicy 35 cm. Nalej 2 łyżki oliwy i rozprowadź ją równomiernie po powierzchni. Podsmaż czosnek przez 15 sekund, aż się zarumieni, mieszając go delikatnie drewnianą łyżką.

Dodaj wieprzowinę i rozłóż ją płasko na patelni. Usmaż z obu stron przez około 1 minutę, aż do zbrązowienia. Dodaj tofu i smaż przez 10-20 sekund, dociskając je do powierzchni woka. Przełóż składniki na talerz.

Przypraw jajka solą, wlej je na patelnię i smaż przez około 1 minutę, aż zacznie się ścinać. Za pomocą łopatki rozdziel jajka na duże kawałki i odłóż na talerz.

Podczas gdy mięso odpoczywa, rozgrzej wok jeszcze raz do wysokiej temperatury. Wlej łyżkę oliwy i rozprowadź równomiernie po powierzchni. Wrzuć makaron i gotuj go do zmięknięcia przez około 2-3 minuty, mieszając, podrzucając i przyciskając do powierzchni woka.

Przesuń makaron do brzegów woka, wlej pozostałą łyżkę oliwy i dodaj połowę kiełków fasoli i szalotki. Smaż przez 20 sekund, mieszając i podrzucając. Dodaj suszone krewetki i delikatnie wymieszaj składniki łopatką. Wlej mieszankę sosów i smaż przez 30 sekund. Połącz wszystko z makaronem. Wrzuć na patelnię przygotowane wcześniej mięso, pół szklanki orzechów i jajka. Delikatnie podrzucaj i wymieszaj składniki.
Rozdziel porcje do miseczek i posyp kolendrą. Podawaj z pozostałymi kiełkami, orzechami i innymi przyprawami.

powrót

Podobne przepisy

Kluski drożdżowe na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluski z bryndzy z sosem warzywnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Leniwe w sosie porzeczkowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.