Pączusie serowe

Pączusie serowe
Oceń przepis:
97 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ser, jaja, jogurt cukier, masło, esencję i sól ucieramy mikserem lub drewnianą łyżką. Dodajemy alkohol i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy część mąki, proszek do pieczenia i sodkę wyrabiamy dłońmi i znów dodajemy mąkę. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Ciasto tylko delikatnie podsypujemy mąką ponieważ powinno pozostać mięciutkie. W małym rondelku rozgrzewamy smalec, jak jego temperatura będzie się wahać między 160-170 stopni zaczynamy smażyć pączki, oponki. Wykrawamy z ciasta ulubione kształty np. oponki, małe pączki itp. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze trzcinowym wymieszanym z cynamonem lub oprószamy cukrem pudrem jak lekko przestygną.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA