Marieta  Marecka

Pączusie serowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki

odsłon: 4705

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g sera śmietankowego, najlepiej takiego na sernik, już zmielonego

300-400 g mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki cukru

1 łyżka esencji waniliowej

szczypta soli

1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

2 jaja

2 łyżki wódki lub spirytusu

4 łyżki miękkiego masła

2 kostki smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

cukier trzcinowy, drobny do obtoczenia

cynamon

 

Przygotowanie:

Ser, jaja, jogurt cukier, masło, esencję i sól ucieramy mikserem lub drewnianą łyżką. Dodajemy alkohol i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy część mąki, proszek do pieczenia i sodkę wyrabiamy dłońmi i znów dodajemy mąkę. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Ciasto tylko delikatnie podsypujemy mąką ponieważ powinno pozostać mięciutkie. W małym rondelku rozgrzewamy smalec, jak jego temperatura będzie się wahać między 160-170 stopni zaczynamy smażyć pączki, oponki. Wykrawamy z ciasta ulubione kształty np. oponki, małe pączki itp. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze trzcinowym wymieszanym z cynamonem lub oprószamy cukrem pudrem jak lekko przestygną.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z pomidorem i musztardą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Novika0019

postów: 1

06.12.2014 16:42

CYTUJ

uwielbiam takie pączusie..

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.