Marieta  Marecka

Pączusie serowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki

odsłon: 5301

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g sera śmietankowego, najlepiej takiego na sernik, już zmielonego

300-400 g mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki cukru

1 łyżka esencji waniliowej

szczypta soli

1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

2 jaja

2 łyżki wódki lub spirytusu

4 łyżki miękkiego masła

2 kostki smalcu do smażenia

cukier puder do posypania

cukier trzcinowy, drobny do obtoczenia

cynamon

 

Przygotowanie:

Ser, jaja, jogurt cukier, masło, esencję i sól ucieramy mikserem lub drewnianą łyżką. Dodajemy alkohol i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy część mąki, proszek do pieczenia i sodkę wyrabiamy dłońmi i znów dodajemy mąkę. Przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Ciasto tylko delikatnie podsypujemy mąką ponieważ powinno pozostać mięciutkie. W małym rondelku rozgrzewamy smalec, jak jego temperatura będzie się wahać między 160-170 stopni zaczynamy smażyć pączki, oponki. Wykrawamy z ciasta ulubione kształty np. oponki, małe pączki itp. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze trzcinowym wymieszanym z cynamonem lub oprószamy cukrem pudrem jak lekko przestygną.

powrót

Podobne przepisy

Sernik limonkowo-ananasowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Serniki
Strudel jabłkowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Novika0019

postów: 1

06.12.2014 16:42

CYTUJ

uwielbiam takie pączusie..

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.