Pączki z solonego dorsza

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pączki z solonego dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g wymoczonego solonego dorsza

jajko (żółtko i białko osobno)

1/4 miarki mleka

1/2 miarki mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

drobno pokrojona cebula

garść posiekanego szczypiorku

drobno pokrojona ostra papryka

olej

 

 

Przygotowanie:


Włożyć dorsza do zimnej wody, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez ok. 5 min., aż zacznie się rozpadać pod dotknięciem widelcem. Odsączyć, ostudzić, usunąć ości i włożyć mięso do blendera.
Zmieszać widelcem żółtko z mlekiem. Przesiać do nich mąkę i proszek do pieczenia i wymiesić. Wrzucić z rybą do miksera i mieszać pulsacyjnie przez minutę. Wsypać cebulę, czosnek i paprykę. Ubić białko i wmieszać. Rozgrzać olej w wysokim garnku do temperatury, w której wrzucone ciasto natychmiast skwierczy. Usmażyć kawałek ciasta i skosztować. W razie potrzeby doprawić. Smażyć po kilka pączków na raz, aż staną się złociste i chrupkie, przez ok. 3 min. Odsączyć na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.