Pączki dyniowe i krem waniliowy

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Pączki dyniowe i krem waniliowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki pączków dyniowych:

400 g mąki pszennej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki sody oczyszczonej

225 g cukru

3 łyżki masła o temperaturze pokojowej

3 duże jaja

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

180 ml mleka

360 ml dyni z puszki

olej rzepakowy (do głębokiego smażenia)



Składniki kremu waniliowego:

720 ml pełnotłustego mleka

5 żółtek z dużych jaj

150 g cukru

20 g skrobi kukurydzianej

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



Przygotowanie pączków dyniowych:

Wymieszaj wszystkie składniki na gładkie ciasto. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki, aż będzie ci potrzebne. Można je zrobić na 8 godzin przez użyciem. Wyłóż dwie blachy wieloma warstwami papierowych ręczników kuchennych. Wlej olej do dużej, głębokiej patelni, na wysokość 4 cm. Zamocuj termometr kuchenny i rozgrzej olej do 185°C. Wrzuć łyżkę ciasta do tłuszczu. Smaż po 3-4 pączki na raz, aż będą złocistobrązowe, utrzymując stałą temperaturę, przez ok. 2 minuty po jednej stronie. Łyżką cedzakową przekładaj na papierowe ręczniki, żeby obciekł nadmiar tłuszczu. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.



Przygotowanie kremu waniliowego:

W rondlu o grubym dnie o pojemności 2,5-3 l, podgrzewaj mleko na średnim ogniu aż będzie gorące, ale nie zacznie wrzeć. W tym czasie w żaroodpornej misce utrzyj żółtka, cukier, skrobię kukurydzianą i sól na gładką masę. Wlej cienkim strumieniem szklankę mleka, cały czas ucierając. Potem dolej resztę, cały czas ucierając. Przelej masę do rondla i gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zajmie to 6-10 minut. Kremu nie wolno zagotować. Przetrzyj przez gęste sito do czystej miski i dodaj ekstrakt wanilii. Schłodź i podaj.



© 2012 Vicki Ferentinos



powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.