Ewa Chodakowska

Owsianka z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i kulkami twarogowymi w czarnym sezamie


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne

Owsianka z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i kulkami twarogowymi w czarnym sezamie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

20 g płatków owsianych

10 g płatków jaglanych

10 g płatków ryżowych

10 g płatków gryczanych

10 ml oliwy

21 g suszonych pomidorów

8 g orzechów włoskich

40 g twarogu wiejskiego półtłustego

3 listki bazylii

2 gałązki kolendry

1 gałązka lawendy z kwiatami

4 g czarnego sezamu c

15 g jarmużu

5 g pestek słonecznika

5 g pestek dyni

8 g jagód goi

szczypta soli morskiej

szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, podgrzej nieco i wrzuć pokrojone suszone pomidory. Po ok. 5 minutach wsyp płatki owsiane oraz jaglane, zalej 100 ml wody i zagotuj, pamiętając o małym ogniu i częstym mieszaniu. Następnie dodaj pozostałe płatki i w razie potrzeby wodę. Sprawdź, czy płatki są miękkie, po czym zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Trzy liście bazylii rozetrzyj z odrobiną soli w moździerzu, dodając pozostałą oliwę. Z twarogu zrób małe kuleczki i obtocz je w pozostałych, posiekanych ziołach, oskubanej lawendzie oraz czarnym sezamie. Owsiankę i kulki twarogu wyłóż na talerz, posyp orzechami, ulubionymi pestkami i jagodami goi. Udekoruj surowym jarmużem i polej obficie oliwą bazyliową. To będzie piękny dzień! Smakową oliwę możesz przygotować z większości ziół, w zależności na jaki smak masz dzisiaj ochotę!

powrót

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z kukurydzą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiszone jabłka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

moore23

postów: 2

01.07.2016 14:33

CYTUJ

Widziałam ten przepis w telewizji! Jakie płatki owsiane najlepiej wybrać? Mogą być od melvit.pl ? W moim przypadku obejdzie się bez sezamu ponieważ nie lubię.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.