Delia  Smith

Owsiana krajanka ze śliwkami i cynamonem


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Owsiana krajanka ze śliwkami i cynamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo śliwek

czubata łyżeczka sproszkowanego cynamonu

30 dag mąki razowej

15 dag płatków owsianych

płaska łyżeczka soli

20 dag masła

10 dag miękkiego

brązowego cukru

 

 

Przygotowanie:


Ze śliwek usuwamy pestki, miąższ kroimy w plasterki. Do śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane i sól. Do mąki dodajemy roztopione masło i cukier. Wyrabiamy ciasto łyżką, a następnie rękami. Połowę masy wykładamy do foremki 25 x 15 cm. Ubijamy ręką. Na cieście równomiernie rozprowadzamy śliwki. Przykrywamy je resztą mieszanki i mocno ugniatamy. Ciasto pieczemy 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.