Anna Olson

Owocowe przystawki


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

Owocowe przystawki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Melon miodowy z borówkami amerykańskimi

1 łyżka miodu

1 łyżeczka otartej skórki z limonki

1 łyżka soku z limonki

½ melona miodowego, obranego i wypestkowanego

1 szklanka świeżych borówek amerykańskich



Przygotowanie

Zmieszaj miód ze skórką i sokiem z limonki. Pokrój połówkę melona w jak najcieńsze plasterki. Ułóż je na półmisku, posyp borówkami amerykańskimi i polej miodowym sosem.



Grejpfrut z arbuzem

2 czerwone grejpfruty

1 torebka herbaty rooibos

2 łyżki miodu

2 szklanki arbuza bez pestek, pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm



Przygotowanie

Obierz grejpfruty odcinając białą gorzką warstwę. Wytnij cząstki grejpfrutów nad miską, żeby nie tracić soku. Przelej sok do rondla, dodaj miód, włóż do płynu torebkę herbaty rooibos i podgrzej prawie do temperatury wrzenia. Odstaw na 10 min, wyjmij torebkę i odstaw syrop do ostygnięcia. Delikatnie wymieszaj kawałki grejpfruta i arbuza, polej syropem i wstaw do lodówki.



Brzoskwinie z jeżynami

¼ szklanki syropu klonowego

½ łyżeczki mielonego cynamonu

3 szklanki obranych i pokrojonych w plasterki połówek brzoskwiń

1 szklanka świeżych jeżyn



Przygotowanie

Wymieszaj syrop klonowy z cynamonem, zalej owoce w misce, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki przed podaniem.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.