Anna Olson

Owocowe brulee


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.20)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Owocowe brulee
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Krem

1½ szklanki śmietany kremówki

2 łyżki cukru



Owoce

2 szklanki brzoskwiń w plasterkach

1 szklanka malin

1 szklanka borówek

1 szklanka jeżyn

¼ szklanki miałkiego cukru

1 łyżeczka skórki startej z cytryny



Karmel

½ szklanki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki wody



Przygotowanie

Ubić śmietanę kremówkę i zmieszać z cukrem. Schłodzić przed podaniem.

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wymieszać brzoskwinie, maliny, borówki i jeżyny z drobnym cukrem oraz skórką z cytryny. Odstawić na 10 minut. Przełożyć owoce do naczynia do zapiekania i piec 8 -10 minut. Wyjąć owoce z piekarnika. W czasie, gdy owoce się pieką, przygotować karmel. Zmieszać w rondlu cukier z sokiem cytrynowym oraz wodą i zagotować nie mieszając. Za pomocą pędzla od czasu do czasu obmywać wnętrze ścianek rondla wodą, aż karmel lekko zbrązowieje. Porcje owoców z kremem polane karmelem podawać od razu po nałożeniu.



Owocowe brulee można podać z prażonymi połówkami orzechów włoskich w miodzie.



PRAŻONE ORZECHY WŁOSKIE W MIODZIE



Orzechy

1 szklanka połówek łuskanych orzechów włoskich

3 łyżki miodu



Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Zmieszać orzechy z miodem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 6 minut, przemieszać i piec jeszcze 6 – 8 minut, aż orzechy zbrązowieją. Ostudzić.



©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Gofry belgijskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Banany w mleku kokosowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.