Andrzej Polan

Owoce z gęstym jogurtem,chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi


Przepis z programu Polska ze smakiem 7
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Owoce z gęstym jogurtem,chrupiącą kaszą i orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 nektarynki

2 brzoskwinie

2 łyżki cukru

cytryna

300 ml gęstego jogurtu np.koziego

2 łyżki kaszy gryczanej

garść młodych orzechów laskowych

szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna

łyżka miodu

garść mikro rukoli

Przygotowanie:

Nektarynki i brzoskwinie pokrój w ćwiartki lub na połówki. Owoce wrzuć na 5 minut do gotującej się wody z cukrem i sokiem z cytryny następnie przełóż owoce do miski z zimną wodą i obierz je ze skórki. Owoce skrop sokiem z cytryny i posyp kilkoma listkami świeżej mięty. W rondelku mocno rozgrzej olej i na małym sitku smaż kilka sekund surową kaszę gry-czaną do momentu, aż się otworzy. Osusz ją na ręczniku papierowym. Orzechy laskowe wyłuskaj i skarmelizuj na miodzie. Na talerzu ułóż owoce, porcje jogurtu, posyp jogurt ka-szą gryczaną, wokół połóż orzechy i polej miodem. Na końcu dnie posyp mikro rukolą.

powrót

Podobne przepisy

Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kiszone jabłka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.