Marieta  Marecka

Owoce pod sabayon


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Owoce pod sabayon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże żółtka

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

ok. 30-40 ml wina Marsala lub szampana

duża szczypta cynamonu

po garści agrestu, jeżyn, porzeczek i truskawek

kilka ciastek amaretti do podania

(palnik do skarmelizowania)

Przygotowanie:

Owoce myjemy i suszymy. Agrest i truskawki przecinamy na pół, układamy razem z jeżynami i porzeczkami porcjami na talerzach.
Do garnka wlewamy wodę i ustawiamy na nim szeroką miskę. Dno miski nie powinno dotykać wody.
Włączamy gaz, wlewamy do miski żółtka, wino i cukier. Za pomocą rózgi lub miksera ubijamy całość, aż otrzymamy puszysty, jasny krem.
Lekko przestudzonym kremem oblewamy owoce i za pomocą palnika karmelizujemy wierzch. Podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding ryżowy z wanilią i różową gruszką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crema catalana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.