Marieta  Marecka

Owoce pod sabayon


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Owoce pod sabayon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże żółtka

3 łyżki drobnego cukru do wypieków

ok. 30-40 ml wina Marsala lub szampana

duża szczypta cynamonu

po garści agrestu, jeżyn, porzeczek i truskawek

kilka ciastek amaretti do podania

(palnik do skarmelizowania)

Przygotowanie:

Owoce myjemy i suszymy. Agrest i truskawki przecinamy na pół, układamy razem z jeżynami i porzeczkami porcjami na talerzach.
Do garnka wlewamy wodę i ustawiamy na nim szeroką miskę. Dno miski nie powinno dotykać wody.
Włączamy gaz, wlewamy do miski żółtka, wino i cukier. Za pomocą rózgi lub miksera ubijamy całość, aż otrzymamy puszysty, jasny krem.
Lekko przestudzonym kremem oblewamy owoce i za pomocą palnika karmelizujemy wierzch. Podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Deser lodowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zimny suflet truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.