Owoce morza Petera Kuruvity

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Owoce morza Petera Kuruvity
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kraby

2 filety rybne

2 łyżki oleju



na sos imbirowy:

150 g cukru

300 ml wody

350 ml białego wina

3 czerwone chili, drobno posiekane

kilka szalotek

10 ząbków czosnku

100 ml oleju sezamowego

300 ml sosu sojowego

300 ml słodkiego sosu chili



do krewetek:

krewetki, umyte, pozbawione pancerzyków i żyłek

1 suszona chili

3 gałązki liści curry

2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany

2 łyżki sosu rybnego

3 młode cebulki, posiekane

150 g jogurtu

2 zielone chili, posiekane

2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki



na sos pieprzowy:

150 g masła

5-centymetrowy kawałek imbiru, drobno pokrojony

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka białego cukru

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

3 łyżki ziaren pieprzu, zmiażdżonych

1 gałązka liści curry



do dekoracji:

zielona chili, drobno posiekana

czerwona chili, drobno posiekana

liście curry



Przygotowanie:

Przygotowujemy sos: cukier, wodę i wino umieszczamy w blenderze. Dodajemy chili, szalotki, czosnek, olej sezamowy, sos sojowy i słodki sos chili. Miksujemy. Kraby wkładamy do garnka i zalewamy sosem imbirowym. Stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy. W tym czasie w naczyniu łączymy krewetki, suszoną chili, liście curry, imbir, sos rybny, sos ostrygowy i cebulki. Odstawiamy. Przygotowujemy sos pieprzowy: na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy imbir, sos rybny, cukier, czosnek, jasny i ciemny sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz i liście curry. Gotujemy około 20 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje. Na płycie grillowej rozgrzewamy tłuszcz, aż zacznie dymić. W naczyniu łączymy jogurt, szalotki, chili i czosnek. Doprawiamy solą i mieszamy. Odstawiamy. Krewetki i rybę układamy na płycie grillowej. Zdejmujemy z płyty krewetki i zanurzamy je w sosie jogurtowym. Zdejmujemy z płyty rybę. Rybę kładziemy na dużym talerzu. Skrapiamy sosem pieprzowym. Podajemy z krewetkami i krabem.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki gotowane po jamajsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
(odc.01) sałatka z owoców morza
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.