Emeril Lagasse

Owoce leśne w syropie balsamicznym z kremem migdałowym


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Owoce leśne w syropie balsamicznym z kremem migdałowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki octu balsamicznego

½ szklanki cukru

1 szklanka serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

500 g truskawek pokrojonych w ćwiartki lub plasterki

1 szklanka malin

1 szklanka jeżyn

3 łyżki prażonych migdałów pokrojonych w plasterki

 

 

Przygotowanie:


Do małego garnka przełożyć cukier i ocet balsamiczny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 2 minuty, aż objętość octu zmniejszy się o połowę. Przenieść do małej miseczki i odstawić do ostygnięcia. W małej miseczce wymieszać ze sobą serek mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt migdałowy. Mieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Owoce rozłożyć do 4-6 pucharków. Dodać dużą porcję kremu migdałowego, a następnie za pomocą łyżeczki skropić syropem balsamicznym. Przystroić prażonymi migdałami. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fuzja smaków
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.