Ainsley Harriot

Owoce grillowane w miodzie z migdałami w sosie toffi z chicago


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Owoce grillowane w miodzie z migdałami w sosie toffi z chicago
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g migdałów

25 g cukru

25 g masła

kilka dużych truskawek

kilka nektarynek

płynny miód do polania

laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

kilka łyżek creme fraiche lub gęstej kremówki

 

 

Przygotowanie:


Z kawałka folii aluminiowej zrobić kwadrat, składając dwie warstwy na pół. Wsypać migdały, dodać masło i cukier. Zrobić z folii paczuszkę, ułożyć na grillu (lub włożyć do nagrzanego piekarnika) i piec 5-8 minut, aż z masła i cukru zrobi się ciągutkowa masa. Zdjąć z grilla i zostawić do wystygnięcia.
Truskawki przekroić na pół, a nektarynki na ćwiartki i włożyć na uprzednio namoczone przez 15 minut patyczki do szaszłyków. Polać płynnym miodem i ułożyć na grillu na parę minut. Przekroić ostrym nożem laskę wanilii, wyskrobać pesteczki i dodać do creme fraiche, wymieszać. Polać talerz waniliową śmietanką, na wierzchu ułożyć szaszłyczki owocowe i posypać posiekanymi migdałami w polewie toffi.

powrót

Podobne przepisy

Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.