Owoce gotowane w winie chianti

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Owoce gotowane w winie chianti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700g mieszanych owoców (jabłko

gruszki

śliwki)

4 suszone śliwki

2 suszone morele

1/2 litra wina Chianti Classico

100g cukru

kawałek laski cynamonu

dwa goździki

 

 

Przygotowanie:


Jabłko i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki; śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w cząstki. Do rondelka nalewamy wino. Dodajemy cukier, cynamon i goździki; doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przygotowane owoce, śliwki i morele i gotujemy 3-4 minuty. Zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy owoce na 30 minut. Odcedzamy owoce z syropu i układamy na talerze deserowe. Filtrujemy syrop i polewamy nim owoce. Owoce podajemy letnie z kulką lodów śmietankowych.

powrót

Podobne przepisy

Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lody waniliowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.19)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.