Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego

2 łyżeczki soli morskiej

2 łyżki majonezu sojowego

1 łyżeczka wasabi

1 filiżanka plus dodatkowe ćwierć filiżanki mąki ryżowej

¾ filiżanki gazowanej wody

12 ostryg

pół litra oleju z otrębów ryżowych



Przygotowanie:

Pieprz i sól rozetrzeć w moździerzu.

Olej rozgrzać w woku.

Majonez wymieszać z wasabi.

Z wody i filiżanki mąki zrobić ciasto. Ostrygi obtoczyć w pozostałej mące i zanurzyć w cieście. Przełożyć do rozgrzanego oleju i smażyć około minuty na złoty kolor. Usmażone ostrygi odsączyć na papierowym ręczniku.

Przełożyć do muszli, udekorować majonezem z wasabi i posypać mieszanką soli i pieprzu.

powrót

Podobne przepisy

(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.