Lucinda Scala  Quinn

Ostry sos z papai i papryki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Ostry sos z papai i papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 marchewki

umyte

bez końców

pokrojone na duże kawałki

1 kolczoch jadalny

obrany i bez pestki lub 1 ogórek obrany i wypestkowany - pokrojone na duże kawałki

1½ szklanki miąższu papai (1 mała papaja lub ½ dużej)

bez pestek

6 papryczek scotch bonnet lub innych ostrych

bez ogonków

¾ szklanki wody

⅓ szklanki białego octu winnego

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozdrobnić marchewki i kolczocha w blenderze. Dodać miąższ papai i papryczki, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować pół godziny. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Wlać sos do butelek lub słoiczków, przechowywać w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Pasta ful z bobu
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.