Lucinda Scala  Quinn

Ostry sos z papai i papryki


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Ostry sos z papai i papryki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 marchewki

umyte

bez końców

pokrojone na duże kawałki

1 kolczoch jadalny

obrany i bez pestki lub 1 ogórek obrany i wypestkowany - pokrojone na duże kawałki

1½ szklanki miąższu papai (1 mała papaja lub ½ dużej)

bez pestek

6 papryczek scotch bonnet lub innych ostrych

bez ogonków

¾ szklanki wody

⅓ szklanki białego octu winnego

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozdrobnić marchewki i kolczocha w blenderze. Dodać miąższ papai i papryczki, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować pół godziny. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Wlać sos do butelek lub słoiczków, przechowywać w lodówce.

powrót

Podobne przepisy

Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.