Ostry kurczak w stylu „Nyonya”

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Ostry kurczak w stylu „Nyonya”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki ostrej pasty:

6 suszonych, czerwonych chilli, najchętniej z Kaszmiru, moczonych przez 30 minut w gorącej wodzie i odsączonych

75 g szalotek, cienko posiekanych

3 grube łodygi trawy cytrynowej, usunięta zewnętrzna część, wewnętrzna posiekana

40 g czosnku, obranego i grubo posiekanego

1 łyżeczka pasty krewetkowej

25 g galgantu albo imbiru, obranego i grubo posiekanego

2 łyżki oleju roślinnego



Składniki dania:

2 łyżki oleju roślinnego

1,5 kg kurczaka, podzielonego na 8 porcji

2 łodygi trawy cytrynowej, rozgniecione wałkiem i przecięte wzdłuż

4 liście limonki

200 ml wody

1 łyżeczka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym, miałkim albo brązowym cukrem)

sok z 1 limonki

sól, do smaku



Przygotowanie pasty:

Zmiksuj wszystkie składniki w malakserze na gładką masę.



Przygotowanie dania:

W rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej roślinny. Dodaj kawałki kurczaka i usmaż na złotobrązowo.

Dodaj pastę, smaż przez 1-2 minuty, aż poczujesz aromat. Dodaj rozgniecione łodygi trawy cytrynowej, liście limonki, dolej wodę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 30-40 minut, przewracając kawałki mięsa, aż będzie zupełnie miękkie i odparuje połowa płynu. Gdy mięso się ugotuje, dodaj cukier palmowy i sok z limonki, wymieszaj, dodaj sól do smaku. Podawaj natychmiast w miseczkach.



Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 4

powrót

Podobne przepisy

Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tażin z kulkami mięsnymi i jajkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Perliczka faszerowana  kuskusem z duszonymi porami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.