Tomasz Jakubiak

Ostra sałatka z pieczoną kaczką i sosem brzoskwiniowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, Dania z kaczki

odsłon: 1034

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

cała kaczka

łyżka mielonego imbiru

łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta goździków

łyżka skórki z pomarańczy

2 jabłka

2 mandarynki

sól

pieprz

Sałata:

3 ogórki gruntowe

4 czerwone cebulki

garść sałaty rzymskiej

garść sałaty masłowej

garść sałaty karbowanej

Sos:

3 świeże brzoskwinie

3 brzoskwinie z puszki

łyżka białego octu winnego

łyżka oleju

szczypta soli

szczypta pieprzu

papryczka chilli

łyżka sosu rybnego

skórka z limonki

garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

Kaczkę delikatnie ponacinaj, dopraw solą i pieprzem.
W moździerzu utrzyj imbir, goździki, skórkę z pomarańczy i cynamon. Natrzyj kaczkę przyprawami.
Jabłka i mandarynki pokrój w ćwiartki i nafaszeruj nimi kaczkę. Mięso wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny.
Przygotuj sos. Pokrój brzoskwinie i włóż do blendera. Dopraw solą, pieprzem, papryczką, olejem i sosem rybnym. Całość zmiksuj na jednolitą masę, przelej do miseczki. Dodaj skórkę z limonki i kolendrę.
Przygotuj sałatkę. Obierz ogórki, usuń gniazda nasienne i pokrój. Porwij sałaty i pokrój cebulki na połówki. Sałatę, ogórki i cebulki wymieszaj z mięsem z kaczki i wyłóż na talerz. Udekoruj kolendrą i papryczką chilli. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.