Ossobuco z gremolatą

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ossobuco z gremolatą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

⅓ szklanki mąki

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

4 kawałki giczy cielęcych, o grubości około 7,5 cm (wybierz kawałki o dużej średnicy z szerokimi kośćmi), związane sznurkiem (około 3 kg)

4 łyżki masła

4 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka marchewki pokrojonej w drobną kostkę

1 szklanka startej cebuli

1 szklanka selera pokrojonego w drobną kostkę

1 szklanka posiekanych pomidorów z puszki (5 sztuk)

4 szklanki bulionu z kurczaka

1 szklanka białego wytrawnego wina

5-6 ząbków czosnku

1 suchy liść laurowy

8 gałązek świeżych liści pietruszki, przewiązanych sznurkiem

8 świeżych liści bazylii

 

Gremolata:

1 łyżeczka startej skórki cytryny

1 łyżeczka startej skórki pomarańczy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150°C. W dużym płytkim naczyniu wymieszaj mąkę, 1 łyżkę soli i 1,5 łyżeczki pieprzu. Obtocz gicze w panierce.

W dużym garnku na średnim ogniu roztop 3 łyżki masła i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć gicze i podsmaż je z każdej strony. Odłóż na talerz.

Przetrzyj garnek i ponownie umieść na średnim ogniu. Dodaj pozostałe łyżki masła i oliwy, marchew, cebulę i seler. Smaż przez 8-10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory, bulion i wino. Duś przez 8 minut, co jakiś czas odrywając zawartość od dna.

Wrzuć do garnka mięso, czosnek, liść laurowy, pietruszkę i bazylię. Przykryj i gotuj przez około 3 godziny, aż mięso zmięknie.

Wyjmij mięso i połóż je na ciepłym półmisku. Przykryj folią, żeby nie wystygło. Odcedź bulion przez drobne sitko i wlej z powrotem do garnka pół litra płynu. Wyciągnij zioła i je wyrzuć. Osobno zmiksuj warzywa na puree i wrzuć z powrotem do garnka (można także zmiksować je w garnku za pomocą ręcznego blendera).

Aby przygotować gremolatę, należy wymieszać skórkę cytryny i pomarańczy. Przed podaniem umieść 1 gicz na ciepłym talerzu, polej ją sosem i posyp gremolatą.

powrót

Podobne przepisy

Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Schab z octem balsamicznym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Chrupiąca wołowina hoi an
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Płonące skrzydełka
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.