Agnieszka Kręglicka

Osso buco


Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Osso buco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gicz cielęca z kością ok.1 kg

pokrojona w grube plastry

mąka do obtoczenia

4 łyżki oliwy

2 łyżki masła

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklanki rosołu

4 posiekane pomidory bez skórki

2 cebule pokrojone w kostkę

2 marchewki pokrojone w kostkę

2 łodygi selera pokrojone

1 posiekany ząbek czosnku

tymianek

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące. W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować. Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu. Podawać posypane gremolatą.

powrót

Podobne przepisy

Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
(odc.009) grillowany udziec jagnięcy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Afrykański gulasz wołowy z ryżem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska, Kuchnia koszerna
Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

#ehl

18.10.2011 22:18


Sz-n

CYTUJ

nazwa potrawy jest podana z błędem ortograficznym.
Powinno być OSSOBUCO lub OSSO BUCO. Jest to włoska potrawa (Mediolan) i nazwa przełożona na polski oznacza KOŚĆ Z OTWOREM (ew. dziurą), ponieważ OSSO = KOŚĆ, a BUCO=OTWÓR (lub dziura). W j. włoskim nie ma wyrazu BUCCO.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.