Agnieszka Kręglicka

Osso buco

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Osso buco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

gicz cielęca z kością ok.1 kg
pokrojona w grube plastry
mąka do obtoczenia
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki rosołu
4 posiekane pomidory bez skórki
2 cebule pokrojone w kostkę
2 marchewki pokrojone w kostkę
2 łodygi selera pokrojone
1 posiekany ząbek czosnku
tymianek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Golonkę popieprzyć i obtoczyć w mące. W sporym garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na gorącej oliwie, wyjąć. Do garnka wrzucić masło, cebulę, marchew i selera, podsmażyć. Dodać czosnek i tymianek, po chwili pomidory, wino i rosół, zagotować. Do garnka włożyć z powrotem mięso. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Piec, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Jeżeli sos jest za rzadki odparować na ogniu. Podawać posypane gremolatą.

powrót

skomentuj przepis

#ehl

18.10.2011 22:18


Sz-n

CYTUJ

nazwa potrawy jest podana z błędem ortograficznym.
Powinno być OSSOBUCO lub OSSO BUCO. Jest to włoska potrawa (Mediolan) i nazwa przełożona na polski oznacza KOŚĆ Z OTWOREM (ew. dziurą), ponieważ OSSO = KOŚĆ, a BUCO=OTWÓR (lub dziura). W j. włoskim nie ma wyrazu BUCCO.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.