Osso buco

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 25)
trudność: łatwe

Osso buco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ćwierć filiżanki oliwy

2 kg giczy cielęcej pokrojonej w pięciocentymetrowe kawałki

100 g masła

4 anchois

10 rozgniecionych ząbków czosnku

2 posiekane cebule

pokrojona marchewka

2 pokrojone łodygi selera

200 g oliwek bez pestek

50 g kaparów

2 liście laurowe

filiżanka czerwonego wina

filiżanka porto

litr przecieru pomidorowego

sól i pieprz

filiżanka liści bazylii

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 160°C. W garnku o grubym dnie obsmażyć cielęcinę na oliwie. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Rozgrzać masło i usmażyć na nim anchois, czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i seler. Smażyć przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dołożyć oliwki, kapary i liść laurowy. Wlać wino, porto i przecier pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, dodać połowę bazylii i zagotować. Do przygotowanego sosu włożyć mięso. Wstawić do piekarnika na półtorej godziny. Co jakiś czas polewać cielęcinę sosem. Jeśli po upieczeniu sos jest zbyt rzadki, należy go zredukować.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.