Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem

Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)

trudność: brak

rodzaj dania: Owoce morza Owoce morza

składniki i przygotowanie:

Składniki:
1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka oliwy extra vergine
1-2 pęczki natki pietruszki
1 główka czosnku
2 listki laurowe
sól

Przygotowanie:
Obrany czosnek zmiksować z posiekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek.
Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do
wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący,
strzelający olej. Smażyć ok 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją,
to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody.
Ośmiorniczki odcedzić. Do garnka wlać oliwę czosnkową, dodać ośmiorniczki,
sól i listki laurowe, dusić powolutku na małym ogniu. Można wlać trochę
białego wina. Mieszać, aby czosnek nie przywierał do dna. Kiedy czosnek się
zeszkli, a ośmiorniczki są miękkie, danie jest gotowe. Podawać posypane
świeżą nacią pietruszki.

skomentuj przepis >>