Agnieszka Kręglicka

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)

3/4 szklanki oleju

1 szklanka oliwy extra vergine

1-2 pęczki natki pietruszki

1 główka czosnku

2 listki laurowe

sól

 

Przygotowanie:

Obrany czosnek zmiksować z posiekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek.
Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do
wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący,
strzelający olej. Smażyć ok. 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją,
to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody.
Ośmiorniczki odcedzić. Do garnka wlać oliwę czosnkową, dodać ośmiorniczki,
sól i listki laurowe, dusić powolutku na małym ogniu. Można wlać trochę
białego wina. Mieszać, aby czosnek nie przywierał do dna. Kiedy czosnek się
zeszkli, a ośmiorniczki są miękkie, danie jest gotowe. Podawać posypane
świeżą nacią pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.