Agnieszka Kręglicka

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem

Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)
3/4 szklanki oleju
1 szklanka oliwy extra vergine
1-2 pęczki natki pietruszki
1 główka czosnku
2 listki laurowe
sól

Przygotowanie:

Obrany czosnek zmiksować z posiekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek. Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący, strzelający olej. Smażyć ok. 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją, to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody. Ośmiorniczki odcedzić. Do garnka wlać oliwę czosnkową, dodać ośmiorniczki, sól i listki laurowe, dusić powolutku na małym ogniu. Można wlać trochę białego wina. Mieszać, aby czosnek nie przywierał do dna. Kiedy czosnek się zeszkli, a ośmiorniczki są miękkie, danie jest gotowe. Podawać posypane świeżą nacią pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.