Agnieszka Kręglicka

Ośmiorniczki w czerwonym winie


Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ośmiorniczki w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)

3/4 szklanki oleju

4 łyżki oliwy extra vergine

1 posiekana cebula

1 posiekany ząbek czosnku

1 posiekany pomidor bez skórki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 listki laurowe

0,5 l czerwonego wytrawnego wina

sól

ocet balsamico

cukier

 

Przygotowanie:

Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący, strzelający olej. Smażyć ok 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją, to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody. Ośmiorniczki odcedzić. W garnku z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulę, dodać czosnek, pomidory, koncentrat pomidorowy, wino i przyprawy, zagotować. Po 10 minutach gotowania dodać ośmiorniczki i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, aż sos stanie się gęsty i spójny, a ośmiorniczki będą miękkie. Uzupełnić przyprawy. Jeżeli ośmiorniczki są miękkie, a sos wciąż rzadki, należy odcedzić ośmiorniczki, sos zredukować i gdy jest gęsty ponownie połączyć.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.