David Gaboriaud

Ośmiorniczki podane z sałatką z kopru włoskiego i dressingiem ziołowym


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 98

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg świeżych ośmiorniczek

1 cytryna

1 mały pęczek natki pietruszki

1 mały pęczek kolendry

1 ząbek czosnku

1 koper włoski

oliwa z oliwek

2 bułeczki

sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone ośmiorniczki zanurz 3 razy w gotującej się wodzie z dodatkiem polowy cytryny i łodygi natki pietruszki. Po trzecim zanurzeniu zostaw ośmiorniczki w wodzie i gotuj 10-12 min. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw ośmiorniczki w wodzie jeszcze na 10 min.
W międzyczasie przygotuj dressing: do dużej miski wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekane zioła i ząbek czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem.
Wyciągnij ośmiorniczki z wody, odsącz i wymieszaj z dressingiem. Odstaw na 10 minut.
Na mandolinie pokrój w bardzo cienkie plastry koper włoski. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.
Przełóż plastry kopru włoskiego na talerz, posyp natką pietruszki i ułóż obok ośmiorniczki.
Całość podawaj z grillowanymi bułeczkami.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Koktajl krewetkowy z awokado
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Napoje
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.