Ośmiornica w czerwonym winie

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ośmiornica w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średnia ośmiornica

pokrojona w 2cm kawałki

4 łyżki oliwy z oliwek

5 niedużych cebul

w całości

ew. 2-3 większe pokrojone na ćwiartki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki czerwonego octu winnego

1 puszka posiekanych pomidorów

200 ml czerwonego wina

2 liście laurowe

3 kawałki cynamonu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią ośmiornicę. Smaż cały czas mieszając. Po chwili ośmiornica zmieni kolor, dodaj wtedy oliwę i obtocz w niej mięso. Dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Podawaj z bulgurem, lub ryżem i jasnym pieczywem do maczania w sosie.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kotlety z krabów
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.