Ośmiornica w czerwonym winie

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ośmiornica w czerwonym winie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średnia ośmiornica

pokrojona w 2cm kawałki

4 łyżki oliwy z oliwek

5 niedużych cebul

w całości

ew. 2-3 większe pokrojone na ćwiartki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki czerwonego octu winnego

1 puszka posiekanych pomidorów

200 ml czerwonego wina

2 liście laurowe

3 kawałki cynamonu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią ośmiornicę. Smaż cały czas mieszając. Po chwili ośmiornica zmieni kolor, dodaj wtedy oliwę i obtocz w niej mięso. Dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Podawaj z bulgurem, lub ryżem i jasnym pieczywem do maczania w sosie.

powrót

Podobne przepisy

Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.