Mark  Bittman

Ośmiornica po galicyjsku


Przepis z programu Minimalista (odc.58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Ośmiornica po galicyjsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Gotowanie ośmiornicy jest bardzo łatwe – po prostu gotuje ją się w wodzie. Można podawać ją od razu, można później grilować, smażyć na płycie (wtedy nazywa się „a la plancha”) lub podawać w sałatce. Zdarza się przesadzić z gotowaniem ośmiornicy, ale jest to mało prawdopodobne. Kiedy jest wystarczająco miękka, żeby żucie było przyjemne, jest gotowa. Jeśli będziemy gotować ją dłużej, zrobi się odrobinę bardziej miękka, a potem gumiasta (jeśli raz wam się to zdarzy, więcej nie popełnicie tego samego błędu). Kiedy będziecie już ekspertami w tej dziedzinie, możecie zachować płyn, w którym była gotowana do risotto. Można doprawić ośmiornicę dobrej jakości oliwą, pimento, czyli hiszpańską wędzoną papryką i gruboziarnistą solą. Podawać z gotowanymi ziemniakami.



© Mark Bittman



powrót

Podobne przepisy

Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.