Marieta  Marecka

Orzotto z pęczaku


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 3781

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 łyżki masła

150 g pęczaku

2 garści suszonych podgrzybków

pęczek dymki

bulion warzywny (ok. 500 ml)

świeży majeranek

2-3 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy jeszcze raz świeżą wodą, tak by zakryła grzyby. Wstawiamy na gaz i gotujemy ok. 15 minut. Odsączamy, zachowujemy cenny wywar, a grzybki drobno kroimy. Cebulę dymkę kroimy, wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę masła. Mieszamy do lekkiego zeszklenia cebulki, dorzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy krótko. W osobnym rondlu rozgrzewamy kolejną, 1 sporą łyżkę masła , wsypujemy suchą, surową kaszę i mieszamy, aż się trochę zeszkli. Dodajemy przesmażone grzyby z dymką, mieszamy i podlewamy chochlą bulionu. Mieszamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty, postępujemy dokładnie jak w przypadku risotto. Dolewamy na zmianę chochlę bulionu, chochlę wywaru spod grzybów. Za każdym razem czekamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kaszę gotujemy w ten sposób, aż będzie al dente. Na koniec dosypujemy listki majeranku, resztę masła oraz parmezan (zostawiając ok. 1 łyżki do posypania już na talerzu). Podajemy gorące!

powrót

Podobne przepisy

Hummus
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka w koszulkach ze szparagami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.