Orzotto z pęczaku

Orzotto z pęczaku
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy jeszcze raz świeżą wodą, tak by zakryła grzyby. Wstawiamy na gaz i gotujemy ok. 15 minut. Odsączamy, zachowujemy cenny wywar, a grzybki drobno kroimy. Cebulę dymkę kroimy, wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy łyżkę masła. Mieszamy do lekkiego zeszklenia cebulki, dorzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy krótko. W osobnym rondlu rozgrzewamy kolejną, 1 sporą łyżkę masła , wsypujemy suchą, surową kaszę i mieszamy, aż się trochę zeszkli. Dodajemy przesmażone grzyby z dymką, mieszamy i podlewamy chochlą bulionu. Mieszamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty, postępujemy dokładnie jak w przypadku risotto. Dolewamy na zmianę chochlę bulionu, chochlę wywaru spod grzybów. Za każdym razem czekamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Kaszę gotujemy w ten sposób, aż będzie al dente. Na koniec dosypujemy listki majeranku, resztę masła oraz parmezan (zostawiając ok. 1 łyżki do posypania już na talerzu). Podajemy gorące!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA