Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym

Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50g orzechów włoskich

2 łyżki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

1 ząbek czosnku

pół łyżeczki soli

woda

olej słonecznikowy

sos ketjap manis

sos lingum

kolendra

 

 

Przygotowanie:


Do mąki wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku i sól, wlać wodę i ubić trzepaczką na gładką masę. Orzechy dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej słonecznikowy. Olej nie powinien być zbyt rozgrzany, żeby orzechy się nie przypaliły. Orzechy wyjmować kolejno z ciasta i obtaczać w ziarnie sezamowym. Wkładać je delikatnie do oleju i smażyć niecałe dwie minuty na złotobrązowy kolor. Przybrać świeżą kolendrą. Do orzechów podać sosy.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03) wielka kanapka z sałatką nicejską
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podhalańskie gołąbki
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gnocchi ziemniaczane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.