Orkiszowe paszteciki z zieloną soczewicą

Orkiszowe paszteciki z zieloną soczewicą
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Zimowe ATELIER SMAKU (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne

Składniki:

Ciasto

  • 25 dag mąki orkiszowej typ 650
  • 1/4 kostki drożdży
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody
Nadzienie
  • 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 5 dag selera utartego na grubej tarce
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta soli
  • olej do posmarowania ciasta (może być oliwa truflowa)
  • dodatkowo kminek mielony do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy pokruszone drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. Mąkę z solą oraz kminkiem, mieszamy i wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej, dalej wyrabiamy i odkładamy na pół godziny żeby ciasto wyrosło. W zależności od gatunku mąki czasami musimy dodać więcej wody lub dosypać jeszcze trochę mąki, tak żeby usyskać ciasto o zwartej, sprężystej konsystencji. Seler smażymy na oliwie z dodatkiem przypraw i sosu sojowego przez kilka minut. Następnie mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dzielimy ciasto na części, rozwałkowujemy, smarujemy je nadzieniem i zawijamy w sposób jaki najbardziej lubimy. Po wierzchu paszteciki smarujemy olejem i posypujemy mielonym kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok. 20-30 minut, aż się przyrumienią.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA