Delia  Smith

Orientalna duszona wieprzowina


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Orientalna duszona wieprzowina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilogram wieprzowej łopatki

120 ml sosu sojowego

120 ml ciemnego wina ryżowego

imbir

czosnek

chilli

mała cebula

cynamon

gwiazdka anyżu

 

 

Przygotowanie:


Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w grubą kostkę mięso. Powinno być rozłożone na dnie pojedynczą warstwą. W dzbanku mieszamy sos sojowy, wino, czubatą łyżkę utartego imbiru i drobno posiekaną cebulę. Dodajemy łyżkę cukru, dwa zmiażdżone ząbki czosnku i dwie posiekane papryczki chilli. Zalewamy mięso, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy dwa kawałki cynamonu i anyż. Mięso przykrywamy i dusimy półtorej godziny. W połowie gotowania należy potrawę zamieszać. Orientalną duszoną wieprzowinę przybieramy pokrojonym w zapałkę szczypiorkiem oraz chilli i podajemy
z tajskim ryżem i smażonymi, zielonymi warzywami.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.