Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Orecchiette z mulami, ziemniakami i cukinią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

350 g makaronu orecchiette

600 g małży

250 g cukinii

300 g ziemniaków

2 szalotki

pęczek pietruszki

ząbek czosnku

pół kieliszka wytrawnego

białego wina

torebka szafranu (0,15 g)

5 łyżek oliwy Extra Vergine

sól i pieprz



Przygotowanie

Cukinię myjemy i kroimy w talarki; obieramy i myjemy szalotki i ząbek czosnku, szalotki kroimy, a ząbek czosnku lekko zgniatamy. Pietruszkę myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką i siekamy. Mule oczyszczamy, myjemy w dużej ilości zimnej wody, odcedzamy i wkładamy do rondla; dodajemy niewielką ilość posiekanej pietruszki, ząbek czosnku, wino i łyżkę oliwy Extra Vergine; podgrzewamy na średnim ogniu pod przykryciem, potrząsając od czasu do czasu rondlem, aż muszle się otworzą. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy mule z muszli i przekładamy do miseczki (zamknięte muszle usuwamy), filtrujemy sos i odstawiamy go na później. Obieramy ziemniaki, myjemy, kroimy w kostkę, zanurzamy we wrzącej osolonej wodzie na 2-3 minuty; odcedzamy i odstawiamy na później. Pozostałą oliwę wlewamy na patelnię i smażymy na niej do zeszklenia pokrojone szalotki; dodajemy talarki cukinii i smażymy 2-3 minuty; dodajemy kostki wcześniej przygotowanych ziemniaków, odrobinę posiekanej pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kilka łyżek wody. Gotujemy 4-5 minut na umiarkowanym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodajemy mule, kilka łyżek przefiltrowanego sosu z muli i podgrzewamy. W tym czasie w garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość wody, solimy, dodajemy szafran rozpuszczony w niewielkiej ilości letniej wody, i gotujemy orecchiette; odcedzamy ugotowany al dente makaron; dodajemy ragout z muli, ziemniaków i cukinii, posypujemy pozostałą posiekaną pietruszką i podajemy ciepłe danie.





Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.