Mark  Bittman

Opiekany szpik


Przepis z programu Minimalista (odc.37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Opiekany szpik
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-12 przekrojonych na środku kości szpikowych

wołowych lub cielęcych

długich na 7 cm

(1300 – 1800 g)

1 filiżanka grubo posiekanej natki pietruszki

2 szalotki

pokrojone na cienkie plasterki

2 łyżeczki kaparów

półtorej łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

gruba sól do smaku

co najmniej 4 centymetrowe kawałki chleba ze skórką

zrumienione

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Na blasze wyłożonej folią aluminiową lub w żaroodpornym naczyniu ułożyć kości przeciętą częścią do góry. Piec aż szpik będzie miękki i zacznie oddzielać się od kości, ok. 15 minut (wyjąć z piekarnika zanim szpik zacznie wypływać z kości). W międzyczasie wymieszać natkę, cebulę i kapary w małej misce. Kiedy kości będą prawie gotowe, ubić oliwę z sokiem z cytryny i spryskać dressingiem mieszankę. Ułożyć na talerzu sałatkę z natki, sól i tosty. Przed podaniem wyjąć szpik łyżeczką, posmarować tosty, posolić i udekorować sałatką z natki.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki z serem, sopressą i bazylią
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Polenta z gorgonzolą i smażonymi grzybami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Jogurt grecki - domowy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.