Opiekana dynia ze szpinakiem i zieloną fasolką

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Opiekana dynia ze szpinakiem i zieloną fasolką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki mielonej papryki

800 g dyni

obranej i pokrojonej w kostkę o boku 2 cm

150 g zielonej fasolki

100 g młodego szpinaku

20 zielonych oliwek

wypestkowanych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu połącz oliwę, kmin, paprykę. Dopraw solą, pieprzem i zamieszaj. Dodaj dynię i zamieszaj, by dokładnie pokryła się sosem. Ułóż na blasze i piecz 30 minut lub do czasu, gdy dynia zmięknie i lekko się skarmelizuje. Tymczasem w małym rondlu zagotuj osoloną wodę. Dodaj fasolkę i gotuj 1-2 minuty. Odcedź i zahartuj w naczyniu z wodą i lodem. Połącz składniki na sos. Odcedź i osusz fasolkę. Połącz ze szpinakiem i ułóż na dużych talerzach. Dodaj dynię i oliwki. Skrop dressingiem tuż przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone brokuły i kalafior
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Naleśniki z samej gryki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.