Omułki z pikantnym sosem aioli

Omułki z pikantnym sosem aioli
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

Aioli
1 czerwona papryka
2 żółtka
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
¼ szklanki czerwonego octu winnego
1-2 łyżki wietnamskiej pasty chili (najlepiej sambal oelek)
sól
1½ szklanki oleju rzepakowego

Omułki
oliwa extra vergine
2 małe cebulki, pokrojone w małą kostkę
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1 liść laurowy
1,5 kg żywych omułków, oczyszczonych, przebranych i umytych
1 butelka białego wytrawnego wina
4 kromki bagietki, ukrojone na skos

Przygotowanie:

Zrób aioli: opal paprykę nad gazem albo na grillu. Obracaj, aż skórka się zwęgli ze wszystkich stron. Kiedy cała sczernieje, włóż ją do miski i przykryj plastikową folią. Niech przestygnie, żebyś mogła ją wziąć do ręki. Zdejmij palcami poczerniałą skórkę, żeby odsłonić czerwony miąższ (możesz to zrobić papierowym ręcznikiem). Pokrój paprykę na kawałki i włóż do naczynia malaksera. Dodaj żółtka, czosnek, ocet, pastę chili i sól do smaku. Zmiel na gładkie puree. BARDZO powoli wlewaj olej wąską strużką do pojemnika włączonego malaksera. Sprawdź, czy aioli ma dobrą konsystencję. Jeśli jest za gęste, dolej kilka kropli wody, a jeśli jest za rzadkie – trochę oleju. Sos powinien być gęsty, ale lejący. Spróbuj i dopraw do smaku, jeśli trzeba. Do chwili podania przechowuj aioli w lodówce.

Ugotuj omułki na parze: w dużym garnku rozgrzej sporo oliwy. Na średnim ogniu podsmaż cebulę, często mieszając, aż się zeszkli i będzie miękka, ale nie zrumieniona. Dodaj czosnek, tymianek oraz liść laurowy i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Mieszaj, żeby czosnek się nie przypalił. Wsyp omułki do garnka i wymieszaj z oliwą. Wlej wino i przykryj garnek pokrywką. Gotuj 5-6 minut, aż małże się pootwierają. Te, które się nie otworzą – koniecznie wyrzuć. W czasie, kiedy omułki się gotują, ugrilluj kromki bagietki albo upiecz w tosterze. Podawaj porcje omułków w miskach z dużą ilością wywaru z dna garnka. Polej każdą porcję aioli i podaj z tostowaną bagietką, którą można wytrzeć przepyszny sos.

© Anne Burrell

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA