Ainsley Harriot

Omułki z grilla a la Cape Malay


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

Omułki z grilla a la Cape Malay
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilkanaście omułków

kilka suszonych moreli

pomarańcza

kilka łyżek białego wina

kilkanaście małych kawałeczków masła

kilka lasek cynamonu

kilkucentymetrowy kawałek imbiru

pokrojony w cienkie plasterki

sól morska

pieprz do smaku

listki świeżej kolendry

listki czosnku

 

 

Przygotowanie:


Ułożyć jeden na drugim dwa kwadraty z mocnej folii aluminiowej i podwinšć brzegi tak, by powstały łódeczki. Łódeczki ułożyć na niezbyt gorącym grillu. Do każdej włożyć po kilka omułków, posypać drobno pokrojonymi suszonymi morelami. Wycisnąć sok z pomarańczy i skropić białym, wytrawnym winem. W każdą łódeczkę wetknąć kawałek laski cynamonu i kilka plasterków imbiru. Na wierzchu ułożyć kilka kawałeczków masła. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać listkami kolendry i posiekanymi listkami czosnku. Piec 10-15 minut na średnio gorącym grillu, aż małże się pootwierają. Wyrzucić te, które pozostały zamknięte. Podawać z chlebem, podgrzanym na grillu.

powrót

Podobne przepisy

Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.