Marieta  Marecka

Omlety ziołowe z warzywami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Omlety ziołowe z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja

1 łyżka posiekanej bazylii

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka świeżego tymianku

sól

pieprz

150 g ricotty

3 liście sałaty lodowej

kiełki słonecznika

pomidorki koktajlowe

½ czerwonej papryki

2 łyżki jalapeno

masło klarowane do smażenia

krótkie patyczki do szaszłyków

 

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w cienkie paski, jalapenio drobno szatkujemy. Sałatę kroimy w cienkie paski.
Jaja rozbijamy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy poszatkowane zioła. Mieszamy dokładnie i rozgrzewamy 1 czubatą łyżeczkę klarowanego masła na patelni.
Wylewamy ¼ porcji masy jajecznej (w zależności od wielkości patelni), rozprowadzamy po patelni i smażymy ok. 2 minut, następnie przewracamy omlet na druga stronę na 1 minutę i ściągamy z patelni. Smażymy pozostałe omlety. Smarujemy je serkiem, obsypujemy sałatą, papryką, jalapenio, kiełkami słonecznika i zwijamy. Kroimy na mniejsze kawałki, nabijamy na patyczki i dekorujemy pomidorkiem koktajlowym.

powrót

Podobne przepisy

Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Ziemniaki z kawiorem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Gruszki pod oscypkiem z żurawiną
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.06) faszerowane warzywa
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.