Omlet z ziemniakami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Omlet z ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 plastrów boczku pokrojonych w niewielkie skwarki

2 łyżki masła

pokrojona cebula

pokrojony ząbek czosnku

ocet balsamiczny

łyżka oliwy bądź smalcu kaczego lub wieprzowego

3 średnie obrane i pokrojone ziemniaki sałatkowe

5 jajek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Usmażyć boczek na małej patelni do chrupkości i odłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy. Zlać niemal cały tłuszcz z patelni, pozostawiając tylko łyżkę. Dodać masła, ustawić na średni gaz i smażyć cebulę do miękkości, przez ok. 5 min. Dodać czosnek na minutę. Wyłożyć wszystko na talerz. Zdeglasować patelnię octem i odparować go niemal całkowicie. Wlać łyżką oliwy lub smalcu i tym razem mocno rozgrzać. Obsmażać ziemniaki przez co najmniej 20 min, rzadko mieszając, aż będą miękkie w środku, kiedy wkłujemy widelec, a chrupkie i złociste z wierzchu. Wrzucić z powrotem cebulę, czosnek i skwarki. Rozbełtać lekko jajka, doprawić solą i pieprzem i wylać na ziemniaki. Smażyć, aż zetną się od spodu, lecz pozostaną luźne z wierzchu. Wtedy przykryć omlet i smażyć aż do lekkiego ścięcia się wierzchu, nie dłużej niż minutę. Oskrobać brzegi łopatką i wyłożyć omlet na duży talerz.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Frywolne śliweczki
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.