Tomasz Jakubiak

Omlet z pomidorkami koktajlowymi, szparagami i polskim kozim serem podany z Ajranem


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 6595

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jajka

2 łyżki śmietany 12%

150 ml woda gazowana

sól/pieprz

zielone szparagi

kilka listków szpinaku

10 dag pomidorków

10 dag średnio twardego sera koziego

Ajran:

400 ml jogurtu naturalnego

150 ml woda niegazowanej

sól

sok z połowy cytryny

 

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, wodę gazowaną, sól i wymieszaj za pomocą trzepaczki wbijając jak najwięcej powietrza. Na w miarę płytkiej patelni rozpuść masło i przesmaż posiekane szparagi, szpinak oraz pomidorki. Wlej na to jajka i cały czas ruszaj patelnią (ruchem okrężnym) ściągając z boków już ścięte jajka do środka. Powinna powstać na omlecie lekka fala. Połóż teraz plasterki sera i zapiecz w piecu lub pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Jajka muszą być ścięte. Omleta zdejmuj z patelni łamiąc go w pół. Jogurt przelej do dzbanka, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Ajran podawaj schłodzony.

powrót

Podobne przepisy

Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażone pomidory
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.