Omlet z papryką

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Omlet z papryką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



6 łyżek oliwy extra vergine

900 g czerwonej i żółtej papryki

1 czerwona papryczka chilli

3 ząbki czosnku

2 łyżki octu z białego wina

12 jajek

sól i świeżo zmielony pieprz

smażone peperoncini i sałata z winegretem do podania



Przygotowanie:



Z papryki usunąć ogonki i nasiona, pokroić na kawałki. Pokroić chilli na plasterki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać 5 łyżek oliwy, wrzucić paprykę i chilli i smażyć około 10 minut, aż brzegi papryki się zrumienią. Mieszać od czasu do czasu. Dorzucić czosnek i smażyć, aż się zeszkli. Wlać ocet, zamieszać i smażyć, aż odparuje. Wbić jajka do miski, ubić trzepaczką, doprawić solą i pieprzem. Wlać na patelnię pozostałą łyżkę oliwy, rozgrzać i wlać jajka. Smażyć, lekko mieszając, aż spód się zetnie, około 5 minut. Przykryć dużym talerzem lub pokrywką i szybko odwrócić patelnię do góry nogami. Zsunąć omlet z powrotem na patelnię i smażyć kolejne 5 minut, aż druga strona się zrumieni. Pokroić omlet na kawałki i podawać na gorąco lub zimno, z dodatkiem smażonych peperoncini (peperoncini zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, posolić) i sałaty z winegretem.

powrót

Podobne przepisy

Kotlet z soczewicy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Bigos wegetariański ze śliwką
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Parathy z nadzieniem
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.