Rick Stein

Omlet z ostryg


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Omlet z ostryg
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ostrygi

mąka

sól

jajka

krakersy (lub maślane herbatniki)

oliwa

masło

cytryna

twardy żółty ser (parmezan

chedar)

natka pietruszki

bekon

 

 

Przygotowanie:


Obtoczyć ostrygi w mące z solą, później lekko otrzepać. W małej misce roztrzepać jajko i zanurzyć. Następnie obtoczyć ostrygi w rozkruszonych krakersach i usmażyć na oliwie, minuta z każdej strony. Następnie wyjąć ostrygi, wylać pozostałą oliwę i rozpuścić masło. Równomiernie ułożyć na patelni ostrygi i skropić każdą odrobiną cytryny. Do roztrzepanych 6-8-miu jajek dodać starty, twardy, żółty ser, parmezan, albo cheddar i sporą ilość zielonej pietruszki, wszystko wymieszać z dwoma stołowymi łyżkami śmietany, i delikatnie zalać ostrygi na patelni. Zostawić wszystko na małym ogniu na 10 minut, tak by jajka dobrze się ścięły. Usmażyć kilka plastrów tłustego bekonu, aż będą twarde i chrupiące. Posypać posiekaną pietruszką. Można podawać z gotowanymi ziemniakami i delikatną sałatką polaną oliwą z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.