Rick Stein

Omlet z ostryg


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Omlet z ostryg
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ostrygi

mąka

sól

jajka

krakersy (lub maślane herbatniki)

oliwa

masło

cytryna

twardy żółty ser (parmezan

chedar)

natka pietruszki

bekon

 

 

Przygotowanie:


Obtoczyć ostrygi w mące z solą, później lekko otrzepać. W małej misce roztrzepać jajko i zanurzyć. Następnie obtoczyć ostrygi w rozkruszonych krakersach i usmażyć na oliwie, minuta z każdej strony. Następnie wyjąć ostrygi, wylać pozostałą oliwę i rozpuścić masło. Równomiernie ułożyć na patelni ostrygi i skropić każdą odrobiną cytryny. Do roztrzepanych 6-8-miu jajek dodać starty, twardy, żółty ser, parmezan, albo cheddar i sporą ilość zielonej pietruszki, wszystko wymieszać z dwoma stołowymi łyżkami śmietany, i delikatnie zalać ostrygi na patelni. Zostawić wszystko na małym ogniu na 10 minut, tak by jajka dobrze się ścięły. Usmażyć kilka plastrów tłustego bekonu, aż będą twarde i chrupiące. Posypać posiekaną pietruszką. Można podawać z gotowanymi ziemniakami i delikatną sałatką polaną oliwą z oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.