Rick Stein

Omlet z mięsem kraba


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia indonezyjska

Omlet z mięsem kraba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Sos nam prik

sok z 1 limonki

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka (15 ml) przyprawy nam prik

¼ łyżki (3,75 ml) przyprawy sambal oelek

25 ml sosu ketjap manis (słodki sos sojowy)

100 g cukru palmowego lub jasnego cukru trzcinowego

2 łyżki (30 ml) posiekanej natki kolendry

1 łyżeczka (5 ml) posiekanej mięty



Smażone warzywa

1 łyżka (15 ml) oleju słonecznikowego

40 g kiełków fasoli mung

40 g strączków groszku cukrowego

½ czerwonej papryki

1/3 średniej marchewki

½ małej czerwonej cebuli

4 świeże grzyby shiitake

4 małe boczniaki

15 g marynowanego imbiru



Omlet

4 łyżki (60 ml) oleju słonecznikowego

12 dużych jaj

225 g białego mięsa z krabów

sól i pieprz



Przygotowanie

Przygotować sos: zmiksować w malakserze czosnek z sokiem limonki. Dodać resztę składników i dobrze zmiksować. Dodać tyle wody, by mieszanina miała konsystencję gładkiego sosu. Przecedzić przez gęste sito. Przygotować warzywa: groszek cukrowy cienko pokroić, paprykę i marchewkę pokroić na cienkie paseczki, cebulę pokroić w cienkie plasterki. Grzyby pokroić w cienkie paseczki. Marynowany imbir drobno posiekać. Rozgrzać olej na dużej patelni lub w woku, wrzucić warzywa i grzyby, smażyć 1-2 minuty, dodać marynowany imbir i chwilę podgrzewać, mieszając. Na talerze wylać zygzak sosu nam prik i wyłożyć na środek każdego porcję warzyw. Przygotować omlet: roztrzepać jajka. Rozgrzać na średnim ogniu patelnię do smażenia omletów o średnicy 20-30cm. Wlać łyżkę (15 ml) oleju i poczekać aż się rozgrzeje. Wlać jedną czwartą jajek. Mieszając widelcem smażyć omlet ok. 2 minut. Wierzch nie powinien być ścięty. Nałożyć jedną czwartą mięsa kraba na środek omletu, doprawić solą i pieprzem. Zawinąć omlet na mięso kraba i położyć na smażonych warzywach. Podawać od razu. Pozostałe omlety usmażyć w ten sam sposób.



© Rick Stein



powrót

Podobne przepisy

Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.