Gieno Mientkiewicz

Omlet z lazurem i pieczarkami


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 4290

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 jaja

5 dag sera Lazur Turkusowy

10 dag pieczarek

1 łyżka mąki

1 łyżka wody

1 łyżka masła

½ łyżki oleju

sól

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, pokroić w cząstki. Przesmażyć na połowie masła z dodatkiem oleju. Ser pokroić w centymetrową kostkę. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z łyżką wody i mąki, posolić. Białka z odrobiną soli ubić na gęsto. Delikatnie połączyć. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wylać masę jajeczną i dokładnie rozprowadzić. Podważając ranty, wlewać tam nadmiar masy. Zmniejszyć gaz. Gdy na powierzchni omletu pojawią się pęcherzyki, ułożyć po środku wzdłuż pieczarki i ser. Zagiąć brzegi omletu, aby zamknąć nadzienie w środku. Przewrócić i dosuszać omlet, aby dosmażył się w środku.

powrót

Podobne przepisy

Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

joannabydgoszcz

postów: 4

15.08.2014 19:22

CYTUJ

witam zrobiłam ten omlet i wyszedł mi super bardzo smaczny i bardzo prosty i o to chodzi pozdrawaiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.