Omlet z kimchi i kurczakiem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki

Omlet z kimchi i kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 pierś kurczaka ze skórą

2 łyżki pasty z czerwonej fasoli

1 łyżeczka pasty chili

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

4 dymki

100 g świeżych grzybów shiitake

słodki sos sojowy

olej sezamowy

hoisin

ponzu

majonez japoński

1 pęczek kolendry

1 łyżka prażonego sezamu

12 jajek

1 opakowanie kim chi

300 g kiełków fasoli

prażona dymka

oliwa

sól

ugotowany ryż



Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w paski i wymieszać z pastą fasolową i chili. Doprawić solą i ponzu. Odstawić, żeby mięso się zamarynowało.

Rozgrzać oliwę na patelni. Podsmażyć kurczaka. Dodać rozgnieciony czosnek i pokrojone grzyby. Dodać drobno posiekaną cebulę i zieloną część dymki. Dołożyć kim chi i połowę kolendry.

Jajka wbić do miski, rozmącić i wlać na patelnię. Smażyć przez 2 minuty, a potem wstawić patelnię pod rozgrzany grill. Posypać kiełkami fasoli i kolendrą. Złożyć omlet na pół i zsunąć na talerz.

Posypać prażoną szalotką, sezamem, skropić słodkim sosem sojowym, olejem sezamowym i polać majonezem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.