Omlet z homarem Edith

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Omlet z homarem Edith
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sos ranchero:

2 łyżki oleju rzepakowego

2 cebule, posiekane

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

2 chili poblano, posiekane

6 pomidorów, sparzonych i pokrojonych

sól i świeżo zmielony pieprz

1 chili guajillo, świeża lub suszona i namoczona

1 papryczka jalapeno

1 goździk

1 łyżeczka mielonego kminu

¼ filiżanki bulionu drobiowego

2 pędy świeżego majeranku



homar:

2 łyżki masła

1 łyżka oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

mięso z 2 ugotowanych homarów

sól i świeżo zmielony pieprz



omlet:

8 jajek

2 łyżki mleka

sól i świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego

1 filiżanka startego sera cheddar

ciepłe tortille



Przygotowanie:

Sos ranchero: na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej, smażymy połowę cebuli do zeszklenia i połowę czosnku. Dodajemy chili poblano i smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy połowę pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W blenderze umieszczamy drugą połowę cebuli i czosnku. Dodajemy chili guajillo, papryczkę jalapeno, goździk i mielony kmin. Miksujemy na piure. Przekładamy na patelnię. Dodajemy bulion, majeranek i tymianek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy. Trzymamy w cieple. Homar: na patelni roztapiamy masło z olejem. Dodajemy czosnek i mięso z homara (pozostawiamy część mięsa do dekoracji). Podsmażamy 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple. Omlet: ubijamy jajka z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej i wlewamy jajka. Smażymy, aż jajka się zetną. Dodajemy ser i homara. Kiedy ser się roztopi składamy omlet na pół. Przekładamy na talerz, podajemy z sosem ranchero, homarem i tortillą.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Makaron z krewetkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.