Omlet z homarem Edith

Omlet z homarem Edith
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
sos ranchero:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 cebule, posiekane
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 chili poblano, posiekane
6 pomidorów, sparzonych i pokrojonych
sól i świeżo zmielony pieprz
1 chili guajillo, świeża lub suszona i namoczona
1 papryczka jalapeno
1 goździk
1 łyżeczka mielonego kminu
¼ filiżanki bulionu drobiowego
2 pędy świeżego majeranku

homar:
2 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
mięso z 2 ugotowanych homarów
sól i świeżo zmielony pieprz

omlet:
8 jajek
2 łyżki mleka
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
1 filiżanka startego sera cheddar
ciepłe tortille

Przygotowanie:
Sos ranchero: na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej, smażymy połowę cebuli do zeszklenia i połowę czosnku. Dodajemy chili poblano i smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy połowę pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W blenderze umieszczamy drugą połowę cebuli i czosnku. Dodajemy chili guajillo, papryczkę jalapeno, goździk i mielony kmin. Miksujemy na piure. Przekładamy na patelnię. Dodajemy bulion, majeranek i tymianek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy. Trzymamy w cieple. Homar: na patelni roztapiamy masło z olejem. Dodajemy czosnek i mięso z homara (pozostawiamy część mięsa do dekoracji). Podsmażamy 1 minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple. Omlet: ubijamy jajka z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy olej i wlewamy jajka. Smażymy, aż jajka się zetną. Dodajemy ser i homara. Kiedy ser się roztopi składamy omlet na pół. Przekładamy na talerz, podajemy z sosem ranchero, homarem i tortillą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA