Tomasz Jakubiak

Omlet z długodojrzewającą szynką dylewską i dżemem marchewkowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 1667

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 jajka

świeży tymianek

pół łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki wędzonej papryki

łyżeczka serka mascarpone

masło i olej do smażenia

3-4 plastry polskiej szynki długodojrzewającej

2-3 zielone szparagi

Dżem marchewkowy:

3 marchewki

pomarańcza

garść porzeczek

szczypta różowego pieprzu

szczypta ziaren kolendry

2 łyżki miodu

2 łyżki soku z rokietnika

sok z pomarańczy

Przygotowanie:

Jajka roztrzep, dodaj listki tymianku, kurkumę, paprykę i serek mascarpone. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na maśle z dodatkiem oleju usmaż omlet. Na koniec dodaj plastry szynki i kawałki szparagów. Włóż omlet do mocno rozgrzanego piekarnika z opcją grilla na 2 minuty. Następnie zawiń omlet w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 stopni tak, żeby nie stracił temperatury.
Przygotuj dżem. Marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Na patelni upraż ziarna kolendry i pieprzu. Następnie dodaj startą marchewkę i miód. Gdy marchew zmięknie, dodaj kawałki pomarańczy, porzeczki oraz sok z pomarańczy i rokitnika. Owoce i warzywa duś do miękkości. Omlet podawaj z dżemem marchewkowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

(odc.02)pure z fasoli z sardelami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Obsmażane ogórki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sandwich
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.