Jan i Jakub   Kuroniowie

Omlet Sissi lub cesarski Kaiserschmarrn


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

odsłon: 12222

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja plus szczypta soli

3 płaskie łyżki mąki

40 g masła

pół łyżeczki cynamonu

1-2 łyżki cukru do karmelizowania

ew. garść rodzynek

2 łyżki płatków migdałowych do posypania

 

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy rozmieszane żółtka. Całość masy delikatnie mieszamy jednocześnie powoli wsypując mąkę. Jeśli dodajemy rodzynki - wsypujemy je do ciasta razem z mąką. Na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy masło. Wlewamy ciasto i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rzodkiew z serkiem ricotta
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.