Jan i Jakub   Kuroniowie

Omlet Sissi lub cesarski Kaiserschmarrn


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

odsłon: 12423

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jaja plus szczypta soli

3 płaskie łyżki mąki

40 g masła

pół łyżeczki cynamonu

1-2 łyżki cukru do karmelizowania

ew. garść rodzynek

2 łyżki płatków migdałowych do posypania

 

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy rozmieszane żółtka. Całość masy delikatnie mieszamy jednocześnie powoli wsypując mąkę. Jeśli dodajemy rodzynki - wsypujemy je do ciasta razem z mąką. Na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy masło. Wlewamy ciasto i smażymy na średnim ogniu. Kiedy spód jest przypieczony, łopatką dzielimy omlet na małe kawałki. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Aromatyczne pączki krabowe
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Domowe chipsy
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.