Tomasz Jakubiak

Omlet grzybek z ekspresowym dżemem z miękkich owoców


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 1418

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

3 żółtka

3 białka

2 szczypty cukru

2 szczypty proszku do pieczenia

łyżka masła

Dżem:

0,5 szklanki malin

0,5 szklanki agrestu

0,5 szklanki porzeczki czerwonej

0,5 szklanki porzeczki czarnej

2-3 łyżki miodu

gałązka rozmarynu

0,5 szklanki słodkiego wina

szczypta soli

Przygotowanie:

Białka jajek ubij na sztywno. Dodaj do nich sól, pieprz, proszek oraz żółtka.
Na małej, maksymalnie 20 cm patelni, rozgrzej masło i wlej masę. Omlet smaż na bardzo małym ogniu, po czym wstaw go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Upieczony omlet podawaj koniecznie na ciepłym talerzu, aby grzybek nie opadł.
Idealnym dodatkiem do omleta będzie ekspresowy dżem. Wszystkie owoce wsyp do rondelka. Dodaj zioła, sól, wino i miód. Owoce duś na małym ogniu, aż się rozpadną i uzyskasz swoją ulubiona konsystencję. Dżem schłódź i podawaj w słoiczku obok omleta. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Puree pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.