Ainsley Harriot

Omlet czekoladowy


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Omlet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jajka

łyżka cukru

2 łyżeczki kakao

kawałek masła do smażenia

1-2 łyżki creme fraiche lub gęstej kremówki

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:


Żółtka oddzielić od białek, wymieszać je z cukrem i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z żółtkami. Na patelni stopić kawałek masła i wlać masę jajeczną. Smażyć na średnio rozgrzanym grillu lub na małym ogniu przez około dwie minuty z jednej strony, a kiedy omlet zetnie się od spodu, przewrócić i smażyć jeszcze minutę. Zsunąć na talerz, złożyć na pół i posypać cukrem pudrem. Można, przykładając rozgrzany szpikulec lub drucik do powierzchni posypanej cukrem pudrem, wypalić na omlecie wzorek, np. ukośną kratkę.

powrót

Podobne przepisy

Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Owoce gotowane w winie chianti
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#Aren

10.07.2011 17:30


Puszcza Mariańska

CYTUJ

Zrobię go jutro na śniadanie. ;>

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.